Proszę się nie denerwować, że znowu stary temat. Szukałem i szukałem i tylko od tego zgłupiałem. :shock:
Czeka mnie wymiana rozrządu, zgodnie z zaleceniami forumowiczów postanowiłem ograniczyć koszty i kupić części poza ASO. Sama wymiana będzie w ASO, bo do Lelka w Gliwicach mam zaufanie, no i w książce serwisowej dobrze wygląda. Problem jest taki, że nie wiem co kupić. Wiem, że są różne firmy najchętnie zakupię ORI, ale raz jest napisane: pasek, pompa wody, rolka napinająca. Innym razem rolek jest 3 lub 4. Napinające, jakieś małe, duże itd. Nic z tego nie wiem ops: .
Proszę o konkretną pomoc. Taką łopatologię, co wreszcie trzeba kupić do mojego silnika (ALH 90 KM). Jestem zdecydowany na wymianę kompletną i nie będę na jakiejś jednej rolce oszczędzał, ale nie chcę kupić trzech niepotrzebnych.
1. uderz do NECK99
2. www.zmax.pl
3. ruvilla, ina i pasek contitecha. -> na tym jest oryginał.
poza tym że masz 90 konna musisz znać numer silnika i na podstawie tego sie dobierze.
Dzięki za podpowiedź, ale zakupów chcę dokonać w konkretnej hurtowni mam tam duże rabaty, właściwie to nie ja tylko teściu .
Problem w tym, że muszę mu konkretnie powiedzieć co ma kupować, bo raz już był problem z niewłaściwym filtrem oleju.
zgodnie z katalogiem SKF występują do ALH dwa zestawy rozrządu :
do nr silnika 500 000 zestaw VKMA 01131 w skład którego wchodzi:
Timing belt kit
VKMA 01131
Component Quantity
Mounting instruction 1
Mounting instruction 1
Nut 2 - nakrętka
Screw 1 - śruba
Screw 1
Screw 1
Screw 1
Timing belt 1 pasek rozrządu
Timing idler 1rolka
Timing idler 1
Timing idler 1
Timing tensioner 1 napinacz
Washer 2 podkładka
dla silnika od nr 500 001
zestaw nr VKMA 01251
zawartość ta sama oprócz innego paska rozrządu.
proponuję wizytę na : http://compass2.vsm.skf.temp.pi.se/I...cars/Home.ascx
tam znajdziesz symbole zamienników wg SKF dla wszystkich elementów rozrządu. z tymi nr gnasz do hurtowni i oni już ewentualnie podadzą również ceny innych producentów ) FAG, INA).
Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz